اخذ پاسپورت ترکیه از طریق تولد
کشورهای مختلف برای تولد نوزاد در خاک کشور (گاهی حتی بیرون از کشور) خود قوانین مختلفی دارند. برای فهم این موضوع اول لازم است که تفاوت بین دو مفهوم تابعیت و اقامت را توضیح دهیم. شباهت این دو مفهوم در اجازه و حق زندگی در خاک آن کشور است. تفاوت اصلی این دو در این است که داشتن اقامت یک کشور به معنای بهره مندی از تمام حقوقی که به تابعین تعلق میگیرد، نیست. مثلاً فرد مقیم در انتخابات آن کشور حق رأی ندارد در صورتی که تبعه ی آن کشور حق رأی دارد یا اینکه با اقامت یک کشور نمیتوان شامل برنامههای بازنشستگی شد. این قوانین شامل حال کشور ترکیه نیز میشود.
مفهوم سیویل لا (Civil Law) و کامن لا (Common Law)
کشورهای مختلف دنیا برای اعطای تابعیت به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
کشورهایی که بر اساس رابطه ی خونی (نَسَبی) به نوزاد تازه متولد شده تابعیت میدهند. این کشورها بر اساس قانون سیویل لا (Civil Law) اداره میشوند. یعنی حداقل یکی از والدین کودک باید تبعه ی آن کشور باشد. در برخی کشورها مادر و در برخی دیگر پدر را به عنوان عامل انتقال تابعیت قبول دارند. در این شیوه از قانون حتی اگر کودک خارج از خاک آن کشور به دنیا آید، والدین میتوانند برای تابعیت او از طریق کنسولگری آن کشور اقدام نمایند.
1. کشورهایی که بر اساس سرزمین تولد (عامل خاک) به نوزاد تازه متولد شده تابعیت میدهند. این کشورها بر اساس قانون کامن لا (Common Law) اداره میشوند. بر اساس این قانون نوزادی که در محدوده ی جغرافیای سیاسی آن کشور (آبی، خاکی یا هوایی) به دنیا آید، تبعه ی آن کشور محسوب میشود. در واقع در این شیوه از قانون شما بهطور غیرارادی و سیستمی به تابعیت آن کشور در می آیید.
2. ترکیه بر اساس قانون سیویل لا (Civil Law) اداره میشود؛ یعنی باید یکی از والدین نوزاد شهروندی ترکیه را دارا باشد. بر این اساس اگر یکی از والدین، تبعه ی ترکیه و ازدواج آن ها رسمی و قانونی باشد، نوزاد متولد شده در داخل یا خارج خاک ترکیه، شهروند ترکیه محسوب میشود.
چند نکته ی دیگر
- اگر یکی از والدین نوزاد شهروند ترکیه باشد، اما ازدواج بین زوجین بهصورت رسمی و قانونی نباشد، با درخواست قانونی و انجام آزمایش خون، در صورت اثبات، فرزند متولد شده از آنها شهروند ترکیه است.
- نوزادی که در ترکیه پیدا شود، در صورت نبود مدرکی دال بر غیرترک بودن او، شهروند ترکیه محسوب میشود.
در صورتی که نوزاد تازه متولد شده از والدینی باشد که تبعهی ترکیه نیستند، به مدت شش ماه میتواند در خاک ترکیه اقامت داشته باشد اما بعد از آن باید از کشور خارج شود. احتمال اینکه بتوان در صورت ماندن نوزاد تا سن 18 سالگی در خاک ترکیه برای او شهروندی ترکیه را گرفت، بسیار پایین است.