اخذ پاسپورت ترکیه از طریق ازدواج
مطابق قوانین و قواعد حقوق بین الملل خصوصی یکی از راههای اخذ تابعیت و اقامت یک کشور ازدواج می باشد. بدین مفهوم که در صورت ازدواج با شخصی که تابعیت یا اقامت یک کشور خارجی را دارا می باشد می توان نسبت به اخذ اقامت و تابعیت آن کشور اقدام نمود. کشورهای مختلف دنیا بر اساس قوانین و قواعد مربوط به خودشان اعطای تابعیت یا اقامت آنها به یک شخص خارجی از طریق ازدواج متفاوت می باشد. در بعضی کشورها مانند کشور ما ایران مطابق قانون مدنی باب بحث تابعیت، بند شش ماده ۹۷۶ می گوید: هر زن دارای تابعیت ایرانی که با مرد خارجی ازدواج نماید. مقصودش این بند این است که تابعیت زن ایرانی به مرد خارجی داده نمی شود و در ایران تابعیت از مرد به زن تحمیل می شود و و در واقع قانونگذار برای زن ایرانی هیچ گونه ارزشی قایل نشده است و اگر مرد خارجی با زن ایرانی ازدواج نماید منجر به اخذ تابعیت ایرانی نمی شود.
به نظر ساده میرسد. تنها لازم است که با یک تبعه ترک ازدواج قانونی صورت گیرد و بعد از 3 تا 5 سال میتوان برای اخذ شهروندی و پاسپورت اقدام کرد. اما این نگاه سادهدلانهای بیش نیست. این گزینه وقتی جواب میدهد که شما واقعاً از سر علاقه و اشتراک بخواهید با یک شهروند ترک ازدواج کنید. اگر صرفاً به فکر استفاده از این گزینه به عنوان روشی برای اخذ شهروندی و پاسپورت ترکیه هستید، راه سختی در پیش دارید.
روند ثبت ازدواج معمولاً اینگونه است که یکی از زوجین باید شهروند ترکیه بوده و به هیچ وجه در ترکیه پناهنده نباشد. سن مجاز برای ازدواج 18 سال تمام است. برای ازدواج دختران ایرانی نیاز به رضایتنامه یا گواهی فوت پدر است. اگر دختر شهروند ترکیه بوده و قبلا ازدواج کرده و طلاق گرفته است، باید حداقل 300 روز از زمان طلاق او گذشته باشد.
مدارک موردنیاز برای ثبت ازدواج در ترکیه عبارتند از:
- پاسپورت
- گواهی تولد (همان شناسنامه ترجمه شده ایرانی)
- 6 قطعه عکس پرسنلی
- گواهی تجرد
- گواهی سلامت
گواهی تجرد چیست؟
گواهی تجرد برگهای است که مجرد بودن شخص خواهان ازدواج را ثابت می کند. این گواهی ثابت می کند که شخص خواهان قبلاً ازدواج نکرده است. این برگه برای ثبت ازدواج لازم است.
برای دریافت برگه تجرد باید پس از واریز وجه تعیین شده در بانک به کنسولگری ایران در ترکیه مراجعه کنید. سپس این برگه باید توسط وزارت خارجه ترکیه تأیید شود.
گواهی سلامت چیست؟
گواهی سلامت شامل آزمایش های خون است که توسط آن سلامت جسمانی زوجین و همچنین عدم وجود بیماریهای ارثی برای داشتن فرزند سالم اثبات میشود. برای انجام این تست میتوان به بیمارستانهای دولتی، مراکز خصوصی و خیریهها مراجعه کرد. این آزمایشها برای شهروندان ترکیه در بیمارستانهای دولتی رایگان است اما برای افراد غیر ترک این سرویس ارائه نمیشود؛ ولی شما میتوانید برای انجام آزمایش خود به مؤسسات خیریه (مانند مؤسسه مبارزه با بیماری تالاسمی) مراجعه کنید.
پس از دریافت این دو گواهی لازم است که برای دریافت فرم های ویژه ی ازدواج به شهرداری مراجعه کرده و سپس در دفتر ثبت، این فرم و اسناد (ترجمه ی پاسپورت الزامی است) به تأیید رسمی برسند.
در مرحله بعد باید حدود 20 لیر ترکیه به عنوان هزینه ی درختکاری و هزینه عقد پرداخت شود تا بعد از آن زمان عقد تعیین گردد. بعد از تعیین زمان عقد شما میتوانید در سالنهای شهرداری یا سالن انتخابی خود اقدام به برگزاری مراسم ازدواج نمایید. چنانچه ازدواج در جایی غیر از شهرداری برگزار شود باید هزینه ایاب و ذهاب عاقد پرداخت شود. این هزینه چیزی بین 40 تا 300 لیر ترکیه است. اگر به زبان ترکی مسلط نباشید حضور مترجم نیز سر مراسم عقد الزامی است.
بعد از نهایی شدن عقد با در دست داشتن برگه ی عقد میتوانید به کنسولگری ایران مراجعه کنید تا ازدواج شما در ایران نیز ثبت و به رسمیت شناخته شود. پس از ثبت عقد خود در ترکیه به شما سند ازدواج بین المللی ارائه خواهد شد.
پس از گذشت 3 تا 5 سال از زمان عقد در صورت عدم سوءپیشینه، تمکن مالی زوجین و آشنایی با زبان ترکی میتوانید نسبت به اخد شهروندی و پاسپورت ترکیه اقدام نمایید.
اما شاید برایتان سؤال شود که قسمت سخت و غیرممکنی که در بالا ذکر شد، دقیقا اشاره به کدام مرحله دارد؟ شما باید در طول مدت حداقل سه سال زیر یک سقف زندگی کنید. برای اثبات این موضوع از سمت دولت به صورت مرتب بررسیهایی انجام میشود تا واقعی بودن آن روشن گردد. شما نمیتوانید در طول این مدت به سفرهای کاری یا ترک طولانیمدت خانه فکر کنید. در هر جایی از این روند اگر اثبات شود که ازدواج صوری بوده است، دولت ترکیه تقاضای شما برای دریافت شهروندی ترکیه را لغو خواهد کرد. بنابراین اگر به فکر استفاده از گزینه ی ازدواج به عنوان یک عمل صرفاً صوری هستید باید گفت که راه درستی را برای خود انتخاب نکرده اید!